Ne dopusti nikome da poremeti tvoj unutarnji mir!

Najveća borba koju vodim sama sa sobom jest PRESTATI biti odgovorna za druge ljude. Ne mogu kontrolirati kako reagiraju i kako se osjećaju....

Najveća borba koju vodim sama sa sobom jest PRESTATI biti odgovorna za druge ljude. Ne mogu kontrolirati kako reagiraju i kako se osjećaju. Ne mogu držati standard ako ga ni oni sami ne drže za sebe. Ne smijem dopustiti ljudima da me definiraju i govore mi što da radim. Ne odlučujem za njih, niti oni odlučuju za mene. Mogu odlučiti biti dio njihovog života ili ne. 




Najbolje je reći kako stvari stoje. Ne posustajati. Biti iskren. U biti, ne dopustiti nikome da poremeti unutarnji mir. 

Konkretno to znači da se držimo veza koje nas čine nesretnima. Kad pokušavaš udovoljavati nekome na trošak svog vlastitog unutarnjeg mira, u biti patiš. I ništa nikad uključujući blizak odnos nije vrijedno ako se je rodilo iz tvoje osobne patnje. 

U svakom odnosu povuci granice. Potpuno je u redu da povučeš crte koje ti odgovaraju i koje ne. Većini nam ne uspijeva povući osnovne konture i zato završavamo u tuzi kad su u pitanju moralne, emocionalne i fizičke transgresije. U idealnom odnosu gdje postoji čista, nerazblažena ljubav i uzujamno dijeljenje nema potrebe za postavljanjem granica. Problem nastaje kad se pojavi transgresija. Kod prvog takvog slučaja, poželjno je definirati što možemo prihvatiti a što ne. Kad podbacimo definirati granice ponavljamo isto, mrsko i neprihvatljivo ponašanje. Prelazimo preko privremenog ponora sirovih emocija, ali ulazimo u vječno stanje mira i harmonije. To vrijedi za sve odnose - supružnici, roditelj-dijete, šef-zaposlenik, susjedi, braća, itd. 

Da bi bili iskreni, moramo biti autentični. Mirni možemo biti samo kad smo autentični i vjerni sami sebi. Kad kažemo nešto što ne mislimo, samo zato da ostanemo ljubazni, naša tuga, naš unutarnji nemir, uzima svoj danak. Naš je mir poremećen. U tim trenucima, satima, danima, tjednima i godinama vlastite neiskrenosti, umiremo nekoliko stotina puta.

Preispitaj svoj ŽIVOT. To ti se je već možda dogodilo ili ti se događa upravo sada. Nikad nije kasno. Budi hrabra. Prihvati istinu. Budi iskrena prema sebi. Najveći doprinos životu su neprocijenjive vrijednosti: povjerenje, mir i radost! Pokušaj. Uvjeriti ćeš se da radi -- čuda!




You Might Also Like

0 comments

Flickr Images