Slijediti svoje srce

Odluka slijediti svoje srce i ono što zapravo želimo u životu zna biti velik izazov. Ne bi trebala biti, ali je. Zahtijeva hrabrost, predan...

Odluka slijediti svoje srce i ono što zapravo želimo u životu zna biti velik izazov. Ne bi trebala biti, ali je. Zahtijeva hrabrost, predanost, unutarnju snagu i neustrašivost, i kao rezultat to je put na koji se i ne ide često. Umjesto da poslušamo naše najdublje čežnje, vrlo često potiskujemo i negiramo te osjećaje. Izabiremo život koji nas ne ispunjava u potpunosti jer nam pruža određenu sigurnost, predvidljivost, zaštitu i odobravanje od drugih.




Naše društvo je vođeno umom, strahom i egom. Ne stavljamo naglasak na strast, ljubav, ispunjenje i duhovnost. Zato naglasak stavljamo na uspjeh, novac, sigurnost, stabilnost i ugled. U većini slučajeva je naglasak na pukom preživljavanju. 

Srce je slobodno i divlje i vođeno je ljubavlju. Um je praktičan i analitičan i vođen je strahom. Um nam govori što mora biti napravljeno kako bi ostali zaštićeni u našem svijetu - da dobijemo novac koji želimo, odobravanje za kojim žudimo i predvidljivost za koju mislimo da nam je potrebna. 

Zato kad počnemo slijediti svoje srce, naš um je brz kod ometanja naših radnji. Taj će zastrašujući um, često zvan ego, izvući sve razloge zbog čega ne možemo raditi ono što želimo, i zašto je ideja apsurdna već kad samo razmišljamo o njoj. Potaknuti će sjećanja i osjećaje neuspjeha, povreda i odbijanja iz prošlosti kako bi jednostavno ostali tu gdje jesmo.

Put na koji nas srce zove može biti nekonvencionalan. Može biti zastrašujući i može biti rizičan. Slijeđenje srca zahtijeva od nas da se preusmjerimo iz dobro "pogaženog" puta, da se pobunimo prema društvenim i obiteljskim očekivanjima kako bi pronašli naše unutarnje zadovoljstvo. To može biti dug ali i usamljen put. Često puta moramo realno pogledati na svoj život i utvrditi koji dio volimo a koji ne.

Želje našeg srca možda nemaju početno jamstvo prihoda ili čak "nude" smanjenje prihoda. Možda znači da ćemo se morati suprotstaviti našoj obitelji i njihovim očekivanja i željama, ili ćemo se pak morati suprotstaviti našim prijateljima i njihovim očekivanjima. Možda znači da ćemo se morati suočiti sa svojim strahovima i raditi ono što želimo, ali da smo prestrašeni u isto vrijeme. Tražiti će od nas da budemo drugačiji, da radimo stvari drugačije. Morati ćemo naučiti slušati onaj dubok unutarnji glas, umjesto glasnog snažnog glasa vanjskog svijeta.

Ljudi koji slijede svoje srce su često nazvani hipijima, slobodnim dušama, boemima i viđeni su kao nekonvencionalne i ne-komforne osobe. Budu nazivani drugačijima i čudnima. Oni zapravo nisu ništa od navedenog. Svoj život zapravo žive na način kako ga trebaju živjeti. Žive u svojoj istini,  baš onako kako i trebaju.

Odluka slijediti svoje srce je zapravo putovanje, dugo putovanje. Ako smo živjeli život koji zapravo ne slijedi želje našeg srca, odluka slijediti život će okrenuti naš svijet na glavu. Možda će to biti zastrašujuća cesta, ali to je zapravo bit života, zar ne?



You Might Also Like

3 comments

Flickr Images