Živjeti svjesnije

Za mene, biti svjestan svog života znači biti uistinu prisutna svemu što se događa unutar mene i oko mene. Znači biti svjesna svojih misli,...

Za mene, biti svjestan svog života znači biti uistinu prisutna svemu što se događa unutar mene i oko mene. Znači biti svjesna svojih misli, osjećaja, fizičkih senzacija, intuicija, postupaka i općeg postojanja. Isto tako znači biti svjesna svega što se događa oko mene, što dolazi u moj život, kao i postupaka koji su odgovor na te događaje. Živjeti svjesno znači preuzeti odgovornost za svoj život. Ovakav način života donosi jasnoću, autentičnost, istinitost, pozornost, staloženost i moćan osjećaj unutarnje snage.



Zabrinuta sam za današnji svijet jer smo svi vrlo isključeni sami od sebe. Naše misli neprestano fijukaju okolo i sigurna sam da većina nas zapravo nezna koje misli zapravo prolaze kroz naš um na dnevnoj bazi. Velik dio onoga što nas pokreće je živi u podsvijesti zbog čega svoj život živimo automatski. Tko smo mi u biti je izvan naše kontrole jer ne pronalazimo vrijeme da usporimo i postanemo svjesni onoga što se događa u našim glavama. I životima.

Postani svjesnija svog života
U nastavku navodim nekoliko prijedloga kako postati svjesnija svog života. Vrlo je jednostavno zaboraviti raditi neke od navedenih stvari, ali s odlučnošću barem jedna od navedenim stvari može postati dio tvoje dnevne rutine. Navedeni alati će ti pomoći stvori ti ravnotežu između unutarnje svjesnosti i vanjskih postupaka. 

Postani svjesna svog disanja: Poveži se s svojim disanjem nekoliko puta na dan. Možda ćeš sjediti u autu, za stolom ili u autobusu. Diši. Duboko udahni nekoliko puta i obrati pažnju na zrak koji ulazi u tvoje tijelo i puni tvoja pluća. 

Obrati pažnju na svoju prehranu: Postani svjesna odabira hrane koju jedeš i koju praviš. Kad jedeš, osjeti senzaciju žvakanja. Pokušaj brojati dok žvačeš. Uživaj u okusu svakog zalogaja. Osjeti okus svakog zalogaja. Diši dok jedeš. Osjeti senzaciju hrane u želucu i prestani jesti kad se osjetiš sitom.

Obrati pažnju na sve što dolazi u tvoj život: Počni obraćati pažnju kako drugi ljudi reagiraju na tebe, na doživljaje i događaje koje privlačiš u svoj život, i kako reagiraš na njih.

Prepoznaj svoje osjećaje: Stani nekoliko puta dnevno i pitaj se kako se osjećaš. Da li te nešto smeta što ne želiš priznati? Da li dolazi sitna žalost ili osjećaj frustracije? Dopusti si osjećati te emocije koje su prisutne u tvom tijelu i misli koje dolaze kad ih osjećaš. 

Pregledaj svoje tijelo: Vodi svoj um kroz svoje tijelo i potraži nelagodu ili osjećaj stezanja. Posebno obrati pozornost na mjesto napetosti. Dopusti si osjetiti napetost i ako možeš, pokušaj masirati taj dio tijela kako bi oslobodila napetost. 

Slušaj svoje tijelo: Sljedeći put kad budeš bolesna, ili budeš osjećala bilo kakvu bol, čak i glavobolju, nemoj odmah posegnuti za tabletom. Pitaj se što ti tijelo želi poručiti? Bol je alat kojim tijelo tvoju pozornost usmjerava ka onom što moraš znati ili saznati. 

Vjeruj svojoj intuiciji: Kako pridaješ više pažnje onome što se događa unutar tebe, imat ćeš bolju povezanost sa svojom intuicijom. Obrati pažnju svom šestom čulu. Kad se tvoja intuicija pokaže točnom, budi zahvalna na tome.

Zabilježi sve aspekte svog života: Vodi dnevnik svog života. Zapisuj dobre i loše stvari koje ti se događaju. Bilježi koliko trošiš dnevno. Što jedeš. Što te je ražalostilo ili usrećilo. Sam čin zapisivanja događaja i doživljaja igra veliku ulogu u življenju svjesnijeg života.

Meditiraj: Odvoji vrijeme za sjedenje ujutro ili navečer. Ako pronađeš i samo pet minuta, bit će korisno za tebe. Sjedni i zatvori oči. Koncentriraj se na disanje. Obrati pozornost na misli koje lete unutra i van tvog uma. Postani prisutna i svjesna svog tijela i stvarno ga osjeti. Sjedi pet minuta sama sa sobom i vidi kakve ti misli dolaze. Iskoristi ovo vrijeme da se povežeš sa sobom i postaneš svjesnija svog razmišljanja, osjećanja i postojanja. 




You Might Also Like

2 comments

Flickr Images