Prepoznaj i promijeni obrasce

Ono što nazivamo kaosom su samo obrasci koje nismo prepoznali. Ono što nazivamo slučajnošću su samo obrasci koje ne možemo dešifrirati. ...

Ono što nazivamo kaosom su samo obrasci koje nismo prepoznali. Ono što nazivamo slučajnošću su samo obrasci koje ne možemo dešifrirati.



Život ima zanimljiv način učenja lekcija. Kad bude nešto što moramo naučiti, nešto na čemu moramo raditi, situacija se ponavlja sve dok ne naučimo lekciju ili pronađemo "zdrav" način da se suočimo s tim "problemom".


Ovo me podsjeća na film Beskrajni dan. Kad Bill Murray konačno shvati da proživljava stalno isti dan, dosjeti se novih načina kako popraviti stvari koje su prije pošle po zlu. Nauči popraviti odnos s "objektom svoje naklonosti". Čak je naučio i kako se nositi s dosadnim prodavačem osiguranja koji mu prilazi svako jutro. Proživljavanje istog dana iznova prestane kad nauči prihvatiti svoju sudbinu. Usto, postane suosjećajniji - bolja verzija samog sebe.

"Uvijek ista priča, samo druga osoba. Zašto mi se iste stvari uvijek ponavljaju?" 

Ili odustanemo, ili se vrtimo u nekom začaranom krugu kojeg smo sami stvorili, ili jednostavno ne shvaćamo da se vrtimo u krugu i lovimo vlastiti rep, ponavljajući istu situaciju uvijek iznova.

Poznavala sam jednu ženu koja je upala u obrazac privlačnosti. Uvijek kad bi joj se svidio neki muškarac, on bi ili bio oženjen ili u nekoj vrsti veze i kao takav nedostupan za emocionalnu vezu s njom. Umjesto da se namjeri na tog tipa, ona bi odabrala slobodnog ali emocionalno nedostupnog muškarca. Osvajala bi ga, bezuspješno, pokušavajući dokazati da je "dovoljno dobra".

Međutim, kritičar kojeg je htjela uvjeriti da je dovoljno dobra nije bio nitko iz njene okoline, nego ona sama - unutarnji kritičar koji još nije došao na čisto sa svojim prošlim propalim vezama. Mislila je ukoliko promijeni tu osobu, biti će vrijedna ljubavi. To je pogrešan način razmišljanja. To znamo mi koji čitamo te priče ili ih doživljavamo preko druge osobe. Takvo poimanje ljubavi vodi do traženja na krivim mjestima i stajanja na istom mjestu s istim rezultatom.

Dobro pitanje bi ovdje bilo: Da li doživljavamo istu scenu uvijek iznova? Koja je moja uloga u tome?

Ne moraju čak ni biti u pitanju ljubavni odnosi, mogu biti posve druge stvari, kao na primjer stvari koje se uvijek iznova ponavljaju ali svaki puta u drugačijem ruhu. Ako radiš s ljudima, ista se stvar uvijek iznova ponavlja dok ne pronađeš način kako se nositi s tim ili dok ne naučiš lekciju koju si morala. 

Svi smo mi ogledala nas samih. Radeći s ljudima, naiđemo na takve koji su uzrujani, ljuti, ili neugodni, i na prvu reagiramo poput njih. Nakon susreta s par ljudi s istim ili sličnim ponašanjem, lakše je reagirati na drugi način - ne uzimati stvari osobno i pokazati empatiju prema osobi s kojom imaš posla. Dakle, lekcija odnosno zadatak u ovom slučaju bi bio kako ne uzimati stvari osobno te kako vidjeti probleme kao mogućnosti. Kako se srećemo s istom situacijom iznova, od nas se "zahtjeva" da promijenimo reakciju odnosno napravimo potrebne promjene u reakciji. Dok to ne napravimo, ista se situacija ponavlja jer smo u procesu učenja lekcije.

Neke lekcije traju duže od drugih. Umjesto reakcije, zastani i razmisli. Ponekad će se činiti kao da se slučajnosti poigravaju s tobom, ali s vremenom obrazac tvoje lekcije će se pojaviti. To će biti pouka (lekcija) koju ćeš naučiti u tom trenutku. Može biti lekcija poniznosti, ili zahvalnosti ili možda čak empatija da pogledaš na stvari iz drugog gledišta.

Svaki novi događaj donosi novu priliku za učenje. Pronađi svoj obrazac. Nauči svoju lekciju. 










You Might Also Like

0 comments

Flickr Images