Samosabotaža

Zašto uopće postavljamo ciljeve? Vjerojatno zato jer mislimo da je to najjednostavniji način promjene određenog dijela života i postizanja ...

Zašto uopće postavljamo ciljeve? Vjerojatno zato jer mislimo da je to najjednostavniji način promjene određenog dijela života i postizanja nečeg novog. A što kad bi bilo više od toga? Što kad bi pravo značenje iza postavljanja ciljeva bilo da zapravo odrastamo i širimo vlastite granice, pobijeđujemo unutrašnje blokade koje stoje između mjesta gdje se nalazimo i mjesta gdje želimo biti.




Nedavno sam shvatila da ukoliko ne postavljam ciljeve zbog kojih se osjećam "neugodno", oni nisu dovoljno visoki. Zato sam morala postaviti nove. Nove, zbog kojih me hvata panika i koji me prisile raditi stvari koje obično ne bih radila kako bih ih ostvarila. Zanimljivo je to da u procesu ostvarivanja takvih ciljeva puno naučiš sam o sebi. Slično onome kad ili dobiješ nogu s posla ili je sama daš. Dok poliraš svoj životopis, naučiš puno o sebi - što sve znaš a nisi znala, što si sve naučila te kolika su morala biti odricanja da bi to postigla.

Jedini problem koji se pojavljuje kod postavljanja visokih ciljeva jest da je potrebno baviti se sa svim što iziđe na površinu. Kada postavimo novi, veliki cilj, tada aktiviramo i izvlačimo na površinu sve negativne stvari kako bi one mogle biti izliječene. Kad razmišljamo o svom cilju, nailazimo na strah, tjeskobu, dvojbu ili osjećaje bezvrijednosti. Možda mislimo da su naši ciljevi neizvedivi ili brinemo kako nećemo uspjeti. To je dobar znak! To znači da smo odabrali odličan cilj koji će na donijeti odlične mogućnosti za učenje i razvoj.

Umjesto da se plašimo i bježimo od tih negativnih misli, prihvatimo ih i učimo iz njih. Ako dopustimo da nas blokade zaustave, postajemo plijen samosabotaže.

Samosabotaža su zapravo misli, osjećaji i ponašanja koji idu protiv onog što želimo i vode nas u suprotnom smjeru gdje zapravo želimo ići. Nažalost, često sabotiramo svoje snove i ciljeve. Postavimo te divne želje i dopustimo da um postaje naš neprijatelj. Stvaranje onog što želimo u životu je zapravo igra uma. Ako um nije na našoj strani, djelovanje je gubljenje vremena. Dok ne vjerujemo i podržavamo sebe sa svojim mislima, naše djelovanje neće biti uspješno.

Razmišljajući u suprotnom smjeru od onog što želimo je otpor. Odupirati se prirodnom toku života koji nam želi dati sve što želimo je smiješno. Moramo prestati mentalno se odupirati svojim željama. 

Najčešći oblici samosabotaže.

SUMNJA. Sumnjajući da li će se naše želje ostvariti ili ne, "razrijeđujemo" svoju moć. Sumnja je energija suprotna od vjerovanja i bez vjerovanja naš cilj ne znači ništa. Dobivamo ono što očekujemo i ako ne očekujemo uspjeh, velike su šanse da ga nećemo ni dobiti.

NEGATIVAN I OBESPRAVLJEN RAZGOVOR SA SOBOM. Ne mogu to. Preteško je. Uvijek sam zadnja. I slično. Zbog takvih i sličnih fraza se osjećamo kao krep. Takve fraze samo odmažu i oduzimaju inspiraciju za djelovanjem prema cilju.

NEDOSTATAK VJEROVANJA U SEBE. Ne samo da moramo vjerovati u svoj cilj, moramo vjerovati i u sebe. Ako ne vjerujemo u svoje sposobnosti, talente i strasti, to će nas držati podalje od naših snova. Moramo znati da smo sposobni učiniti bilo što želimo i da se podržavamo stoposto.

LOŠ FOKUS. Uvijek dobivamo ono na čemu je naš fokus. Ako nismo usredotočeni gdje želimo ići, nikad nećemo stići tamo. Fokus mora biti pozitivan. Ako se fokusiramo na negativno, ono što ne funkcionira ili na ono što nemamo - nećemo se moći pomaknuti naprijed. 

ŽIVJETI NESVJESNO. Odluke moramo donositi svjesno i jasno. Ako reagiramo nesvjesno ili iz starih navika, samosabotaža je vjerojatnija. Ako živimo život na autopilotu, velika je vjerojatnost da ćemo iznova stvarati iste stvari.

USPOREDBA S DRUGIMA. Ti si jedinstvena, ja sam jedinstvena, ona je jedinstvena. Moji snovi i ciljevi su samo moji. Kao što su tvoji samo tvoji. Nema potrebe uspoređivati se s drugima i brinuti gdje se nalaze u životima. To predstavlja veliko trošenje energije i dekoncentrira nas u provođenju naših snova i ciljeva.

ODUGOVLAČENJE. Vrlo je lako obaviti ili odraditi ono što je lako. Ali je zato teško odraditi ono što je teško. Ako nismo spremni izazvati sami sebe i dovesti se u stanje neugodnosti, velika je vjerojatnost da ćemo odugovlačiti i odlagati teške stvari. Ako nismo spremni na izazove, nećemo moći napraviti napredak koji želimo.

















You Might Also Like

0 comments

Flickr Images