Vrijeme promjena

U prošlom sam postu spomenula kako u posljednje vrijeme nisam imala inspiracije. Međutim, to nije cijela istina. U protekla sam četiri tjed...

U prošlom sam postu spomenula kako u posljednje vrijeme nisam imala inspiracije. Međutim, to nije cijela istina. U protekla sam četiri tjedna: spakirala sve stvari koje posjedujem, dostavila te stvari na novu lokaciju stanovanja, pronašla honorarni posao, počela renovaciju stana koja je već pri kraju, kupila sav nov namještaj, odabrala električno plavu boju za zidove mojeg novog stana, i prekinula sve veze koje nisu bile dobre za mene i moje mentalno zdravlje. 


Izazovi promjena
Jedan od najvećih izazova s kojim sam se susretala prilikom moje promjene jest ostati mirna, staložena, i biti zadovoljna dok sam u fazi tranzicije. Najteži je dio naučiti kako zadržati kontrolu nad umom, mislima i emocijama bez obzira na to što se događa oko mene. 

Za bilo kakvu promjenu mora postojati prostor. I kako bih stvorila prostor, morala sam se osloboditi nekih stvari. Nakon što sam se oslobodila tih stvari imam prostor za nove stvari. Mogu početi stvarati nove strukture i privlačiti nove prilike u svoj život. Međutim, kako faza tranzicije traje, iziskuje upornost kako bi se zadržala pozitivnost i smirenost, dok se oko mene svijet ruši. Nalazim se u neobičnoj sredini kad se moram riješiti starih stvari, međutim, nove stvari još nisu sjele na mjesto. To može biti zastrašujuće i bitno je da ne dopustim svome umu da se "prestraši" i pobjegne u udobnost starog "života".

Nažalost, nisam sam uspjela obraniti od neizvjesnosti koje donosi promjena. Napao me stres i tjeskoba. Uzrujanost je došla kad se stvari nisu odvijale tako brzo kao što sam htjela. Htjela sam kontrolirati sve, požuriti stvari i napraviti sve po mom, iako su se odvijale upravo onako kako su se trebale. 

U jednom trenutku sam imala osjećaj da gubim sve i ne dobivam ništa. Mojim umom je dominiralo sve što nije išlo kako treba i što nije bilo dobro, umjesto svih onih čudesnih stvari koje su se događale. Preuzele su me negativne emocije, apatija, nedostatak inspiracije i opće nezadovoljstvo. 

Ukroti svoj divlji um
Konačno sam pronašla način kako ukrotiti svoj divlji um i počela kontrolirati svoje misli. Tek kad sam odlučila kako ću reagirati na te okolnosti i povratila svoju snagu, stvari su se počele mijenjati i poboljšavati. Smiješna je činjenica da kad prestaneš mijenjati svoju okolinu i počinješ mijenjati sebe iznutra, stvari počinju sjedati na svoje mjesto. Sve što je potrebno je promjena percepcije. 

Ovo mi je iskustvo podsjetnik kako si često dopustim da mi misli odlutaju prema vanjskoj drami i problemima. Moram se vratiti istini - jedina važna stvar je način razmišljanja. 

Promijeni način razmišljanja
Kad mi je život u neredu, ili ne ide po planu, bez obzira na to koliko se trudim, ne mogu ga kontrolirati. Ne mogu kontrolirati niti vanjske utjecaje koji se iznova manifestiraju. Jedino što tada mogu napraviti jest prestati. Jednostavno prestati. Prestati mijenjati stvari ili raditi stvari na drugačiji način ili poduzimati drugačije akcije. Mogu samo promijeniti način razmišljanja. 

Prestani biti žrtva okolnosti
Kad god dozvolim biti emocionalno kontrolirana životnim događajima i okolnostima, postajem i živim kao žrtva. Tada bih se trebala "odreći" tog obeshrabrujućeg života i podsjetiti se da imam mogućnost odabrati svoje osjećaje i sve što mi se događa.

Morala bih postati svjesna tendencija svog uma da krivi okolnosti izvan mene za moje nezadovoljstvo. Moj ego voli optuživati osobe i stvari kako nikad ne bi trebao pogledati unutar sebe i uvidjeti svoje nedostatke. 

Čišćenje svijesti mi je prijeko potrebno. Jednostavnije je okriviti vanjske stvari za vlastito nezadovoljstvo, jer nikad ne trebam tražiti razloge za nezadovoljstvo unutar sebe. Preuzimanje odgovornosti za vlastiti život je u tom slučaju apsolutno potrebno kako bih pronašla dugotrajnu sreću i životno ispunjenje. 

Odaberi reagirati pozitivno
Potrebno je preuzeti kontrolu svojih misli. Kvaliteta misli kreira kvalitetu života. 

Svaka situacija ima i dobra i loša gledišta. Postoji ispravno i pogrešno u svemu. Na meni je da odaberem stranu kojoj ću posvetiti pažnju - pozitivnoj ili negativnoj. U meni postoji ljubaznost i podmuklost, velikodušnost i škrtost, introvertiranost i ekstrovertiranost, bogatstvo i siromaštvo. Ali ovisi o meni na koje ću se fokusirati i za koje ću odlučiti da me određuje kao osobu. Zašto se onda ne fokusirati na sve dobre stvari i na sve dobre okolnosti?

Jednako je jednostavno odabrati pozitivne kao i negativne misli. Isto je tako jednostavno na događaj odgovoriti na pozitivan kao i na negativan način. Život postaje ono na što se najviše fokusiram ali mogućnosti uvijek postoje. 

Promjeni percepciju
Jednostavna promjena percepcija može napraviti čudo. Vanjske okolnosti ne smiju diktirati život. Kad se promjeni percepcija, promjeni se i unutarnje stanje, koje dovodi do ljepšeg života, i mirnijeg života. 








You Might Also Like

0 comments

Flickr Images